Niet kunnen vrijen (vrouwen)

Ook wel vaginisme genoemd. Het is dan niet mogelijk om de penis in de vagina in te brengen. Vaak is de vagina zelfs niet toegankelijk voor een vingertopje of mini tampon. Dit kan primair zijn dat wil zeggen dat de vagina nog nooit toegankelijk is geweest. Of secundair wat wil zeggen dat de vagina toegankelijk is geweest maar in een later stadium dit niet meer is. Soms treedt er alleen een vaginistische reactie op dat wil zeggen dat de bekkenbodem spier zich teveel aanspant op het moment dat hij zou moeten ontspannen zoals bij gemeenschap.

Ook bij vaginisme zien we soms een combinatie van klachten op het gebied van plassen en poepen zoals blaasontsteking ( urineweginfectie’s) , niet goed uit kunnen plassen,( bij voorkeur) niet buitenshuis kunnen plassen en een lage poepfrequentie. Dit wil niet zeggen dat deze combinatie altijd voor moet komen maar dit kan wel.

Behandeling bij Balans Breda wordt ingezet door de seksuoloog en bekkenfysiotherapeut. Beiden brengen eerst afzonderlijk de klachten in kaart. Daarbij geeft de seksuoloog uitleg over de seksuele responscyclus, de relatie met spanning en ontspanning en soms ook met persoonlijkheidskenmerken of eerdere ( negatieve)ervaringen. En de relatie met je partner waarbij deze over het algemeen deels wordt betrokken in de behandeling. De bekkenfysiotherapeut geeft uitleg en inzicht in de bekkenbodem, de relatie tussen plassen, poepen en vrijen en dit in samenhang met uw klacht.

Het behandeltraject is variërend tussen 0,5 - 1 jaar met een gemiddelde van 12 behandelingen bij de bekkenfysiotherapeut en 5-15 behandelingen bij de seksuoloog. Zie ook werkwijze.

Vraagt u zich af of behandeling voor u zinnig zou zijn neem dan contact op met de praktijk. Wij bekijken dit graag samen met u.

Keurmerken

NVVS

KNGF

Starten met een behandeltraject?

Bel voor een intakegesprek:
076 - 561 50 10