Pijn bij het vrijen (vrouwen)

Bij pijn bij het vrijen kun je denken aan pijn bij aanraking van de vagina door vinger , vibrator en/of penis. Pijn bij binnenkomen ( penetratie) ,pijnlijk bij de vagina-ingang , of in de vagina alsof je tegen een muur aanloopt. Pijn bij doorstoten, wordt vaak ervaren als pijn in de onderbuik. Pijn tijdens vrijen of pijn na het vrijen, tot wel een paar dagen nadien nazeurend.

Vaak gaan deze klachten gepaard met het niet of moeizaam kunnen inbrengen van tampons, minder zin in gemeenschap hebben en hierdoor ook minder opwinding krijgen. Maar ook klachten zoals blaasontstekingen ,het niet goed kunnen uitpoepen en/of obstipatie komen in combinatie voor met pijn bij het vrijen. Er ontstaat vaak een vicieuze cirkel. Doordat je pijn ervaart neemt je spanning toe waardoor pijn wordt versterkt. Het wordt lastig om hier zelf uit te komen.

Bij pijn bij het vrijen ook wel dyspareunie genoemd kunt u denken aan behandeling via Balans Breda.

Behandeling bij Balans Breda wordt ingezet door de seksuoloog en bekkenfysiotherapeut. Beiden brengen eerst afzonderlijk de klachten in kaart. Daarbij geeft de seksuoloog uitleg over de seksuele responscyclus, de relatie met spanning en ontspanning en soms ook met persoonlijkheidskenmerken of eerdere ( negatieve)ervaringen. Maar ook het verband en de betekenis die de pijnklacht heeft in uw relatie, en welke gevolgen dit heeft. De negatieve cirkel moet doorbroken worden om verandering tot stand te brengen en communicatie over seks is daarbij een belangrijk onderdeel. De bekkenfysiotherapeut geeft uitleg en inzicht in de bekkenbodem, de relatie tussen plassen, poepen en vrijen en dit in samenhang met uw klacht.

Het behandeltraject is variƫrend tussen 0,5 - 1 jaar met een gemiddelde van 9 behandelingen bij de bekkenfysiotherapeut en 5-15 behandelingen bij de seksuoloog. Zie ook werkwijze.

Vraagt u zich af of behandeling voor u zinnig zou zijn neem dan contact op met de praktijk. Wij bekijken dit graag samen met u.

Keurmerken

NVVS

KNGF

Starten met een behandeltraject?

Bel voor een intakegesprek:
076 - 561 50 10